100 miljardia ? 1,7 miljardia

By on August 12, 2013 in Lyhyesti with 0 Kommentit

Suomen valtiovelka kasvaa ensi vuonna lähes 100 miljardiin euroon. Lisävelkaa Suomen pitää ottaa ainakin 6,6 miljardia, jotta selvitään juoksevista menoista. Lisäksi Suomen kunnilla on velkaa yli 16 miljardia. Valtion velka on ensi vuonna liki 60% bruttokansantuotteesta. Käytännössä ei ole näköpiirissä, että valtio pystyisi kääntämään velan laskusuuntaan. Siihen tarvittaisiin todella suuria julkisen menon leikkaustoimia, joita ainakaan nykyinen hallitus kykene tekemään.

Virossa tilanne on täysin toinen. Viron valtiolla on yhteensä velkaa 1,7 miljardia euroa eli noin kaksi prosenttia Suomen velasta. Vielä viime vuonna Viron velka suhteessa bruttokansantuotteeseen oli vain alle seitsemän prosenttia, mutta tänä vuona se nousee jo kymmeneen prosenttiin. Syykin tähän on selvä. Viro joutuu ottamaan lisää velkaa, jotta voisi maksaa muiden euromaiden tukiaisia. Virolla olisi siis monin verroin enemmän syytä olla katkera tuhlareille, kuin monella muulla euromaalla. Oman valtion talous on hoidettu suorastaan esimerkillisesti, mutta rahaa valuu toisten tekemien murheiden katteeksi.

Virossa on otettu lähtökohdaksi, että valtio käyttää rahaa niin paljon kuin sitä on omasta takaa käytettävissä. Toki tällöin moni asia jää tekemättä tai on hoidettu huonommin kuin esimerkiksi Suomessa, mutta samalla ei ole syöty tuleville sukupolville kuuluvia tuloja. Vaikea sanoa mitä vikaa on siinä logiikassa, että eletään sen mukaan, mitä varoja on. Yritysmaailmassa yhtiö, jonka tulot eivät riitä kattamaan menoja useampana vuotena peräkkäin, muuttuu luottokelvottomaksi ja lainahanat sulkeutuvat. Sama sääntö alkaa koskea nyt myös valtioita.

Share

About the Author

About the Author: .

Subscribe

If you enjoyed this article, subscribe now to receive more just like it.

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ylös