E-valtio Eesti ontuu

By on December 12, 2017 in Yleinen with 0 Kommentit

On jälleen kerran aika päivitellä Viron pitkälle vietyä kaikkien asioiden digitalisoimista. Täällä perustetaan yritys verkossa, veroilmoitukset tehdään vain verkossa ja vaaleissa saa äänestää verkossa. Ennen varsinaista vaalipäivää voi jopa muuttaa jo antamaansa verkkoääntä. Kaikki tämä tehdään ID –kortin avulla. Kaikki myös toimii – ainakin teoriassa – jos omistaa voimassa olevan kortin.

Nyt vain kävi niin, että kortissa oli aukko, siis turva-aukko ja 750 000 korttia laitettiin kiinni lyhyellä varoitusajalla. 750 000 korttia on todella paljon maassa, jossa on hiukan yli miljoona asukasta ja monet tuhannet e –kansalaiset. Toki kortin sai päivittää verkossa, missäpä muualla, mutta ainoastaan 15 000 korttia päivässä. Tai sitten poliisilaitoksella jonottamalla. Alussa viranomaiset tyypilliseen viranomaistapaan totesivat, että ei ole mitään ongelmaa, koska vain muutama satatuhatta ihmistä käyttää korttia lähes päivittäin. Kuitenkin käytännössä kortin päivittäminen verkossa oli liki mahdotonta, koska valtion serverit olivat jatkuvasti ylikuormattuja.

Hetken näytti siltä, että Viron valtion digiorganisaatio oli yllätetty housut kintuissa ja koneisto oli täysin jähmettynyt. Sitten alkoi tapahtua. Poliisiasemat avattiin viikonlopuksi ja paljon korttia käyttävät saivat mailin, että korttien sulkemista seuraava viikonloppu oli varattu vain heille korttien päivittämiseksi verkossa. Näillä toimenpiteille ilmeisesti suuri osa ihmisitä sai kortin kuntoon ennen kuin suurempaa vahinkoa ehti tapahtua.

Esimerkiksi verovirasto ilmoitti heti, että kortin kuoleutuminen ei ole peruste verojen maksamattomuudelle. Verovirasto perusteli kantaansa sillä, että viraston järjestelmiin pääsee myös mobiili ID:n kautta, internet pankin kautta, Smart ID:n kautta, PIN –laskimella ja koodikortilla. Veroviraston vastaus osoittaa kuinka paljon erilaisia tunnistustapoja e-maailmaan on luotu. Nämä erilaiset ratkaisut varmaan vähentävät toiminnallisia riskejä, mutta voisi samalla olettaa niiden lisäävän e-maailman hallittavuutta. Mitä enemmän toimijoita ja toimintatapoja, sen hankalampaa viranomaisten on varmistaa kaiken turvallisuutta.

Vaikka verovirasto olikin oikeassa, että ID –kortin voi korvata, niin se ei muuta sitä tosiasiaa, että päivityksen tekeminen ruuhkautuneissa kanavissa tai uuden tunnistusvälineen hankinta on aikaa kuluttavaa lisätyötä. Ja jos satut olemaan esimerkiksi työmatkalla jossain kaukana, niin korjaustoimenpiteet jäävät tekemättä.

Turvaongelma näytti kansalaisille kuinka haavoittuva e –valtio voi olla. Tällä kertaa ilmeisesti selvittiin pelkällä säikähdyksellä, mutta jos kortit olisi esimerkiksi pitänyt fyysisesti vaihtaa uusiin kortteihin, niin mitä silloin olisi tapahtunut. Kun kaikki asiat pitää tehdä netissä ja vanhoja järjestelmiä ei enää ole edes olemassa, niin monet työt ja toimenpiteet olisivat jääneet tekemättä.

E Valtio Eesti hiukan aikaa ontuu, mutta varmasti tahti tulevaisuudessa vain kiristyy ja nettiin menevät nekin asiat, mitkä siellä vielä eivät ole. Opittiinko tästä kompastumisesta jotain – aina voi toivoa.

PS. Perinteinen joulumainos: Lions myy Raetorilla glögiä ja rahat menevät hyväntekeväisyyteen.

 

Share

About the Author

About the Author: .

Subscribe

If you enjoyed this article, subscribe now to receive more just like it.

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ylös