Keskusta on muuttamassa

By on May 25, 2016 in Yleinen with 0 Kommentit

Kesä on varmasti tulossa, kun minä alan jutustella Tallinnan terasseista, koleasta ilmasta huolimatta. Tätä kirjottaessa huhtikuun lopussa ensimmäiset kylmää pelkäämättömät asiakkaat ovat jo huurteisensa juoneet niissä harvoissa paikoissa, jossa terassi on jo auki. Ravintoloitsijat joutuvat tarkoin miettimään, milloin terassin avaavat, sillä kaupungin isät ottavat jokaisesta terassin alle jäävästä neliöstä kallista vuokraa. Turhaan ei kannata kalusteita kadulla seisottaa.

Vanhassa kaupungissa on ainakin alkukesästä vähemmän terassikohtia kuin normaalisti. Osa vanhan kaupungin kaduista on revitty auki putkien ja kaiken muunkin uusimisen takia, mitä katujen alle on kätketty. Remontti alkoi heti lumen ja jään kadottua, mutta valmista tullee joskus kesällä, jos vielä silloinkaan.

Olen monta kertaa kantanut huolta siitä, että vanhasta kaupungista on kadonnut kaikki normaalit palvelut ja jäljelle on jäänyt kärjistäen vain ravintoloita, muotia ja meripihkamyymälöitä. Tilanne on kuitenkin muuttumassa, sillä tavalliset elintarvikeliikkeet ovat palautumassa alueelle. Tosin sama trendi taitaa olla Suomessakin, lähikauppojen renessanssi on käynnistynyt.

Kaupankäynnin painopiste on muutenkin Tallinnassa siirtymässä kohti satamaa. 20 vuotta sitten Stockmann avasi uuden tavaratalonsa Kaubamajan ja keskustorin väliin. Sitten Stockmannin ympärille rakennettiin joukko pilvenpiirtäjiä, jolloin kaupungin liikekeskusta oli selvästi muodostumassa kaupungin eteläpuolelle. Kauppakeskus Solaris rakennettiin vielä siihen vanhan kaupungin, pilvenpiirtäjien ja Viru keskuksen viereen. Hetken näytti siltä, että siinähän se Tallinnan keskus sitten on.

Vaikka vanhan kaupungin ja sataman välille on koko ajan jotain pientä rakennettu, niin asiakasvirrat ovat tämän alueen sivuuttaneet. Alueen uusi arkkitehtuuri on ollut todella hienoa omassa erilaisuudessaan. Vanhaa ja uutta on yhdistelty ennakkoluulottomasti, jopa saman rakennuksen eri kerroksissa ja arkkitehdit ovat voineet kerrankin käyttää luovuuttaan vapaasti. Näin on saatu todellinen arkkitehtuurinen helmi sataman viereen.

Rotermann City, niin kuin alueen kehittäjät itse sitä nimittävät, on nyt yhtä suurta rakennustyömaata. Alueelle on jo valmistunut pari uutta suurta toimistotaloa ja uusia rakennuskokonaisuuksia on syntymässä. Jo ennestään World Trade Centerin suuri toimistokokonaisuus sijaitsee samalla alueella. Uusien rakennusten määrä on niin suuri, että alueesta tulee todellinen uusi kaupungin osa. Alueella tulevaisuudessa asuvat ja työskentelevät ihmiset muodostavat suuren asiakaspotentiaalin nykyisille ja myös monille uusille yrityksille. Tallinnan keskusta on kovaa vauhtia muuttamassa kohti  satamaa ja merta.

Share

About the Author

About the Author: .

Subscribe

If you enjoyed this article, subscribe now to receive more just like it.

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ylös