Presidenttipeli

By on September 20, 2016 in Ajankohtaista with 0 Kommentit

Presidenttipeli käy nyt kuumana niin Amerikassa kuin myös Virossa. Amerikassa ja Suomessa presidentin valitsee kansa äänestämällä, mutta täällä Virossa tämä oikeus on ensisijaisesti annettu parlamentille ja jos nämä eivät saavuta riittävää yksimielisyyttä, niin kuvaan astuvat maakunnanmiehet kuntien edustajina. Viron 101 kansanedustajasta 68 edustajan pitää tukea presidenttiehdokasta, jotta tämä tulisi valituksi.

Presidentin vaalit alkavat puolueiden ehdokkaiden valinnalla. Maata johtavalla Reformipuolueella oli tätä kirjottaessa vielä kolme ehdokasta presidenttiehdokkaaksi. Siim Kallas, entinen pääministeri ja eurokomissaari, nykyinen ulkoministeri Marina Kaljurand ja entinen ulkoministeri Urmas Paet. Paikallisen keskustapuolueen mahtimies, entinen pääministeri ja Tallinnan korruptio epäilyjen takia virasta pidätetty kaupunginjohtaja, Edgar Savisaar hävisi ehdokkuutensa jo puolueen sisäisessä äänestyksessä. Yllättävää, sillä vielä pari vuotta sitten keskustapuoluetta ja Edgar Savisaarta olisi voinut pitää yhtenä ja samana asiana. Muilta puolueilta löytyy eduskunnan puhemies Eiki Nestor, entinen oikeuskansleri Allar Joks ja kirjailija diplomaatti Jaak Joerüüt.

Kukaan nyt esillä olevista ehdokkaista ei ole selvä ennakkosuosikki. Vahvimpana ehdokkaana on pidetty ulkoministeri Marina Kaljurandaa, joka on ainoa naisehdokas ja kokenut diplomaatti.  Hänen vanhempansa eivät kuitenkaan ole virolaisia, mikä monien mielestä on rasite Viron presidentille. Muumi mamma tyylillä on kuitenkin päästy Suomen presidentiksi ja Saksan kansleriksi. Siim Kallas on ollut koko Viron uuden historian ajan huipulla virkamiehenä tai poliitikkona. Kansa kuitenkin muistaa, että Kallaksen johtaessa Viron keskuspankkia, niin jonnekin katosi 10 miljoonaa dollaria. Oikeus vapautti hänet syytöksistä, mutta asia ei näytä unohtuvan. Muiden ehdokkaiden takana on vähemmän poliittista voimaa, mutta joku heistä saattaa olla suuren kompromissin tuloksena seuraava presidentti.

Uuden presidentin täytyy käytännössä saada parlamentissa taakseen vähintään kolme suurta puoluetta tullakseen valituksi. Keskustapuolue ei perinteisesti nauti yhdenkään toisen puolueen luottamusta, joten presidentti valittaneen muiden ehdokkaiden joukosta. Toki tässä kohtaa keskustapuolue suuren kokonsa ansiosta voi muuttua kuninkaan tekijäksi. Ehdokkaiden ja puolueiden paljous antaa erinomaisen mahdollisuuden moninaisiin poliittisiin lehmänkauppoihin. Jos valinta parlamentissa epäonnistuu, niin sitten voi tapahtua mitä tahansa, kun maakuntien miehet ja naiset ottavat vallan valita Virolle presidentin.

Mitä sitten Viron presidentti Virassaan tekee? Poliittinen valta kuuluu pääministerille, vaikka muodollisesti presidentti nimittää pääministerin ja on puolustusvoimien ylipäällikkö. Viron presidentti työ on edustaa Viroa lähinnä kansainvälisissä yhteyksissä. Kun googlaa hakusanoilla:            ” Viron presidentti Ilves”, niin ensimmäinen uutinen on Presidentti Ilves on dj –keikalla Helsingin kalliossa. Siinäpä on se presidentin työ.

Share

About the Author

About the Author: .

Subscribe

If you enjoyed this article, subscribe now to receive more just like it.

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ylös