Uusi Uljas Presidentti

By on November 18, 2016 in Yleinen with 0 Kommentit

Nyt Virolla on uusi presidentti, vaikka välillä tuntui siltä, että vanha presidentti Ilves saa jatkaa uraansa maailman tappiin asti. Viron vaalijärjestelmän erikoisuus on, että hävinneen ehdokkaan valitsijat voivat käytännössä estää eniten ääniä saaneen ehdokkaan valinnan, koska valituksi tulevalla ehdokkaalla pitää olla määräenemmistö äänistä. Kun riittävän moni valitsijamies äänestää viimeisellä kierroksella tyhjää, niin presidentin vaalit alkavat alusta uudestaan. Ja näin myös kävi tämän syksyn presidentin vaalissa. Ketään ehdolla olleista ei valittu presidentiksi.

Sitten poliittiset päättäjät ryhdistäytyivät, sopivat keskinäiset riitansa ja valitsivat Viron uudeksi presidentiksi ulkomaalaisille ja myös Viron kansalle täysin tuntemattoman Mustan Hevosen. Kersti Kaljulaid valittiin viikossa täydellisestä tuntemattomuudesta Viron ensimmäiseksi naispresidentiksi. Lopulta poliittinen järjestelmä suoriutui omasta tehtävästään, jos nyt ei täysin kunniaansa säilyttäen, niin kuitenkin nilkuttaen päästiin maaliin.

Virolaisia näyttää prosessissa eniten häiritsevän se, että ensin kuukausitolkulla esitellään erilaisia ehdokkaita, tehdään mielipidekyselyitä, vaalitenttejä ja sitten valitaan joku täysin tuntematon henkilö annettujen ehdokkaiden ulkopuolelta. Vaalitaistelu oli pelkkää sirkushuvia kansalaisille, jotka pääsivät katsomaan näytelmää, jossa johtavat poliitikot heittivät mutaa toistensa päälle varmistaakseen oman ehdokkaansa valituksi tulemisen. Voihan sitä pitää hyvänäkin asiana, että uusi presidentti säilyi putipuhtaana, koska ei osallistunut enemmän tai vähemmän likaiseen vaalitaisteluun. Paras näyte asiasta lienee Amerikka, jossa tulevaa presidenttiä on vaikea kenenkään enää arvostaa, kun muistaa mitä kaikkea vaalien aikana on sanottu ja tehty.

Kersti Kaljulaidilla on paljon ominaisuuksia, mitkä voivat tehdä hänestä hyvän presidentti. Hän on korkeasti koulutettu, nuori, kielitaitoinen, menestynyt kansainvälisellä uralla Euroopan tilintarkastustuomioistuimessa ja neljän lapsen äiti. Ennen virkamiesuraa hän ehti olla muutaman vuoden myös liike-elämän palveluksessa ja pääministeri Mart Laarin taloudellisena neuvonantajana.  Tiedemaailma on tullut tutuksi Tarton Yliopiston hallintoneuvoston puheenjohtajana. Hän on jopa juossut maratonin alle neljän tunnin. Poliittista taustaa ei juuri ole, mutta monet pitävät sitä enemmän etuna kuin haittana. Ehkä tällä kertaa virkaan valittiin vahingossa pätevin poliittisesti sopivamman sijaan.

Voiko Kersti Kaljulaidista tulla koko kansan presidentti? Hän ei ole syntynyt kultalusikka suussa, vaan on saavuttanut ansionsa omalla työllä ja siinä samalla kasvattanut neljä lasta. Hänen pukeutumistyyliään pidetään korostuneen tavallisena ja hän aikoo presidentin virasta huolimatta jatkaa asumistaan nykyisessä omakotitalossaan. Kotona lapsia hoitaa hänen nykyinen miehensä. Hänen entiset työtoverinsa antavat hänestä vain positiivisia lausuntoja ja lähes kaikki puolueet kannattivat häntä presidentiksi Viron parlamentissa. Luulisi, että näillä eväillä Viroon saatiin oikein erinomainen; Uusi, Uljas – Presidentti.

Share

About the Author

About the Author: .

Subscribe

If you enjoyed this article, subscribe now to receive more just like it.

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ylös