Uutta politiikkaa

By on February 8, 2017 in Ajankohtaista with 0 Kommentit

Viron viime vuosi oli poliittisesti todella tapahtumarikas. Juuri kun selvittiin dramaattisesta presidentinvaalista, niin heti alkoi hallituskriisi. Uutta hallituskokoonpanoa päästiin kokeilemaan, kun Viron politiikan dinosaurus Edgar Savisaar menetti keskustapuolueen puheenjohtajuuden. Yksikään muu puolue ei ollut viime aikoina valmis leikkimään Savisaaren kanssa samassa hiekkalaatikossa, mutta uusi puheenjohtaja Jüri Ratas tuntuu ainakin aluksi kelpaavan kaikkien kaveriksi.

Edellinen pääministeri Taavi Rõivas menetti uskottavuutensa pääministerinä ja ehkä myös puoluejohtajana, kun presidentin vaalit eivät sujuneet ennalta tehtyjen nuottien mukaisesti. Savisaaren kadottua politiikan pelikentältä saatiin pääministeri ja hallituskokoonpano vaihdetuksi kahdessa viikossa. Viron politiikassa mennään eikä meinata.

Uudeksi pääministeriksi valittiin keskustapuolueen uusi puheenjohtaja 38 -vuotias Jüri Ratas. Keskustapuolueen lisäksi hallitukseen osallistuvat sosiaalidemokraatit ja Isanmaa ja Res Publica liitto. Tämä kokoonpano on virolaisittain eräänlainen vasemmistohallitus, vaikka isänmaalliset edustavat konservatiivisia arvoja. Entisen pääministerin Reformipuolue on ollut vallan kahvassa vuodesta 1999 alkaen. Ilmeisesti muiden puolueiden paineet olivat kasvaneet niin suuriksi, että oltiin valmiita mihin tahansa koalitioon, jotta saatiin Reformipuolue oppositioon.

Uuden hallitusohjelman merkittävimmät muutokset liittyvät verotukseen. Viron nykyinen verotus perustuu 20% tasaveroon niin henkilöverotuksessa kuin myös osinkoverotuksessa. Keskustapuolue ja sosiaalidemokraatit ovat jo vuosia vaatineet progressiivista verojärjestelmää, isänmaalliset ovat olleet jyrkästi vastaan. Nämä kaksi täysin erilaista näkemystä sovitettiin yhteen varsin nokkelalla ratkaisulla. Tulojen verovapautta nostettiin 170,- eurosta 500,- euroon kuukaudessa ja verovapaus katoaa portaittain niin, että 2 100,- euron tuloissa ei enää ole verovapaata osaa. Veroprosenttiin ei koskettu, mutta alimmissa tuloluokissa verotus laski selvästi ja suuremmissa palkoissa tuli muutaman euron verran korkeampi verotus. On makuasia pitääkö uutta verojärjestelmää progressiivisena vai ei.

Joka tapauksessa alimpien tuloluokkien nettotulojen nousu menee suoraan ostovoimaan ja siten tukee talouskasvua. Lisäksi nettotulojen nousu hillitsee matalapalkka-alojen palkankorotuksia ja sitä kautta parantaa monen yrityksen kannattavuutta tulevaisuudessa. Työvoimapulakin voi hieman helpottua nettoansioiden nousun myötä. Viron erinomaiseen yritysverotukseen ei koskettu, joten uusikin hallitus tietää mistä verotulot loppupelissä ovat kotoisin. Tulevaisuus näyttää pysyykö Viron budjetti perinteisessä tasapainossa ja valtio velattomana. Toivossa on hyvä elää.

Share

About the Author

About the Author: .

Subscribe

If you enjoyed this article, subscribe now to receive more just like it.

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ylös