Vauvajuttuja

By on July 27, 2016 in Ajankohtaista with 0 Kommentit

Vauva on vironkielessä beebi. Vauvojen syntyvyys väheni jyrkästi Viron itsenäistyessä, epävarmoissa ja taloudellisesti huonoissa oloissa ei uskallettu tehdä lapsia. Juuri tuohon aikaan Viron väkiluku oli korkeimmillaan 1,5 miljoonassa ja pudotusta tähän päivään on noin parisataatuhatta asukasta. Joidenkin arvioiden mukaan väkiluku on vuonna 2050 vain 800 000 ihmistä, jos maahanmuutto on vähäistä. Uusia lapsia Viroon syntyy vuosittain noin 15 000, mikä kattaa poistuvat, mutta väestö vanhenee vuosi vuodelta, joten lapsiakin tulee vähemmän. Virossa on jo nyt havaittavissa työvoimapulaa, joten tulevaisuudessa on tältä osin vain tummia pilviä.

Viron valtio on luonnut taloudellisia kannustimia tehdä lapsia. Synnytyslomalle, joka on 140 päivää, voi jäädä 70 päivää ennen laskettu aikaa. Synnytysloman aikana ja vielä sen jälkeen 14,5 kuukautta äiti saa käytännössä täyttä palkkaa. Nämä äitiysrahat lasketaan edellisen vuoden keskipalkasta eli äiti saa normaalia palkkatuloa noin 19 kuukautta. Tämän palkan maksaa valtio, jolloin se ei rasita äidin työnantajaa rahallisesti. Lisäksi valtio ja esimerkiksi Tallinnan kaupunki antavat kertaluontoisia muutaman sadan euron suuruisia synnytystukia. Viron äitiyspakkaus on varsin vaatimaton Suomen vastaavaan verrattuna.

Äiti voi olla lapsen kanssa kotona kolme vuotta, mutta viimeisestä 1,5 vuodesta maksetaan vain alle 100,- euron kuukausitukea. Jos seuraava lapsi syntyy 2,5 vuoden sisällä edellisestä lapsesta, niin äiti alkaa saada uudestaan täyttää palkkaa. Tämä sääntö koskee myös seuraavia lapsia, joten teoriassa suurperheen menot voisi rahoittaa hyväpalkkaisen äidin tuloilla.

Ainakin Tallinnassa synnytyssairaalat ovat uudenaikaisia ja ne on varustettu kaikilla synnytykseen tarvittavilla laitteilla. Sairaalat jopa itse ilmoittavat, että heille on budjettivaroista ostettu niin paljon uutta tekniikkaa, että mistään ei ole nyt puutetta. Harvinainen kommentti nyky-Euroopassa.

Ennen synnyttämistä tulevat vanhemmat voivat osallistua perhekoulun luentoihin, joissa käsitellään kaikkea synnytykseen ja tulevan lapsen hoitamiseen liittyviä asioita. Perhekoulun luennoitsijoina voi olla sama kätilö, joka sitten hiukan myöhemmin auttaa synnytyksessä. Synnytykseen on saatavilla mukaan myös maksullinen kätilö, joista löytyy ranking lista internetistä. Siellä on kaikki kätilöt pisteytetty sen mukaan, miten synnyttäjät ovat palvelut kokeneet. Hyvät pisteet takaavat kätilölle jatkuvia lisäansioita – markkinataloutta parhaimmillaan?

Synnytyksen jälkeen on kuukausi aikaa antaa lapselle nimi. Tämä tapahtuu samassa virastossa, jossa mennään naimisiin. Virkailijalle annetaan paperilapulla lapsen nimi, jonka jälkeen virkailija naputtaa nimen rekisteriin ja antaa asiasta dokumentin. Viron yleisimmät lasten nimet ovat viime vuosina olleet tytöillä Maria, Sofia, Mia, Eliise, Elisabeth, Emma ja Milana. Poikien nimet ovat Robin, Artur, Sebastian, Rasmus, Kristofer, Maksim ja Artjom.

Share

About the Author

About the Author: .

Subscribe

If you enjoyed this article, subscribe now to receive more just like it.

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ylös